Nopeat omaksujat vievät toimialojensa kärkisijat tekoälyn mitalla

AI tulee rytinällä ja on aikeissa mullistaa jokaisen toimialan. Vaikutukset näkyvät erityisesti perinteisillä toimialoilla, kuten teollisuudessa, maataloudessa, energiateollisuudessa ja koulutuksen parissa.

Tekoälyn tuloon on nyt kunnolla herätty, ja ilmassa on kiireentuntua tekoälyn tuottaman lisäarvon ymmärtämiseksi ja hyödyntämiseksi. Mutta kuten tiedetään, kiire ja teknologiaprojektit ovat usein huono yhdistelmä – eikä AI-projektia tule aloittaa vain hypen vuoksi. Tässä blogissa annetaan vinkkejä, kuinka aloittaa menestyksekkäästi.

Road to Promised Land Of AI -tapahtuma toukokuussa antaa käytännön näkemystä tekoälyyn, lue lisää!

Ongelman määrittely ja tavoitteet

Ensimmäisen AI-projektin tavoite on tuottaa toimialakohtaista ymmärrystä tekoälystä liiketoimintahyödyn mahdollistajana, ja näin vakuuttaa sidosryhmät yrityksen AI-osaamisen kasvattamisesta osana liiketoiminnan kehittämistä. On siis tärkeää valita oikeat kehityskohteet.

Mikäli ensimmäisten projektien löytäminen tuntuu vaikealta, kannattaa avuksi ottaa palvelumuotoilun- ja muotoiluajattelun metodeja. Näillä menetelmillä voidaan määritellä ratkaistava ongelma tai löytää kannattava kehityskohde jo puolen päivän workshopissa. Mainitut menetelmät auttavat myös yhtenäistämään organisaation eri tiimien välistä ymmärrystä, kun muotoiluprosessissa yhdistetään moniammatillinen joukko yhteisen tehtävän äärelle.

Yleisesti AI-projektit tuottavat arvoa joko kustannuksia alentamalla, liikevaihtoa kasvattamalla tai mahdollistamalla uusia liiketoimintoja tai palveluita. Kun valitaan toimialalle laajemmin sovellettavissa oleva AI-projekti, on tuloksista raportoiminen sidosryhmille helppoa. Tämä taas mahdollistaa uudet AI-projektit ja osaamisen kasvattamisen, viime kädessä kilpailuedun tekoälyn avulla.

Yksi projekti vai useampia?

Yhden projektin sijaan kannattaisi aloittaa valitsemalla 2-3 projektia, joilla tavoitellaan liiketoiminnassa haluttuja muutoksia. Näin yhden merkittävän onnistumisen, ja siitä oppimisen, todennäköisyys kasvaa. Sopiva projektin kesto on kuuden ja kahdentoista kuukauden välillä. Lyhyemmillä kokeiluilla on kätevä testata valitun teknologian toteuttamiskelpoisuutta, mutta liiketoiminnan kehittämistä ajatellen projektin kesto kasvaa väistämättä – ongelman määrittelyn ja tuloksien todentamisen välillä aikaa kuluu.

Organisoituminen ja työtavat

Mikäli organisaatio on vasta rakentamassa omaa AI-tiimiä, kannattaa pilotti-projektiin ottaa mukaan ulkopuolista AI-osaamista. Viime kädessä organisaatiossa tulisi olla oma AI-tiimi, mutta sen rakentaminen ennen ensimmäisten pilottien aloittamista voi olla liian hidasta, ottaen huomioon AI-kehityksen tahdin.

Viestinnän merkitystä on syytä korostaa: On tärkeää, että kaikilla projektiin osallistuvilla on tiedossa yhtenäiset käytännöt datan keräämisestä ja dokumentoinnista.  Datan ja aikaisempien projektitulosten ja oppien jakaminen nopeuttaa seuraavien projektien etenemistä sekä auttaa mahdollisten sudenkuoppien tunnistamisessa hyvissä ajoin.

Heti ensimmäisistä pilotti-projekteista lähtien tulisi kiinnittää suurta huomiota myös siihen, että valittu kehitysalusta on koko organisaation käytettävissä, Valitun alustan ei tulisi liiaksi rajoittaa eri projekteissa käytettäviä teknologia, mutta mikä tärkeintä, alusta ei saisi lukita asiakasta teknologiatoimittajan pilvialustaan tai suljettuihin rajapintoihin.

Kiinnostaako sinua AI-projektin aloittaminen? Me voimme auttaa sinut alkuun tarjoamalla käyttöösi palvelumuotoilun menetelmät laadukkaasti ohjattuna työpajana. Työpajan kesto on 4 – 8 tuntia, jonka aikana määrittelemme yhdessä liiketoiminnan kannalta tärkeimmät kehittämisen kohteet ja autamme valitsemaan parhaimmat menetelmät sekä teknologiat.

Huom! Toukokuussa on tarjolla Road to Promised Land of AI -tapahtuma, jossa saat konkreettista oppia ja kokemuksia tekoälyprojekteista alan parhaimpien asiantuntijoiden ja case-esittelyjen kautta. Ilmoittautuminen on auki! Lue lisää ja tule mukaan.

Lisätiedot:

Veli-Antti Leinonen

SALES MANAGER

+358 44 740 1010

veli-antti.leinonen@hermanit.fi