Laitetilapalvelu IT-strategian osana

Laitetilapalvelu, tunnetaan myös colocation-palvelun nimellä, on palvelu, jossa datakeskusoperaattori tarjoaa asiakkaidensa palvelimille ja muille laitteille tilan omasta konesalistaan. Palvelumaksu kattaa tavallisimmin laitetilan, sähkön, jäähdytyksen sekä tietoliikenneyhteydet.

Miksi colocation on hyvä ottaa mukaan kasvavan yrityksen IT-strategiaan?

Liiketoimintasi on hyvässä vireessä, dataa kertyy ja palvelimien määrä on kasvusuunnassa, jotta kaikesta selvitään. Hyvä, tässä tilanteessa on useita syitä pohtia laitetilojen ulkoistamista ja colocation-palvelua. Data tarvitsee arvoisensa ympäristön ja palvelimet turvallisen kodin, ei räkkikaapin paikka ole siivouskomerossa.

  • Konesaliksi ei käy mikä tahansa vapaa tila. Ulkoistettu konesali on suunniteltu palvelimien tarpeisiin, ja oman vastaavan tilan rakentaminen vastuullisesti, jäähdytyksineen kaikkineen, olisi hyvin kallista. Vältät käyttöomaisuusinvestoinnit ostamalla laitetilan palveluna.
  • Datakeskuksissa turvallisuus on korkealla tasolla: Herman IT:n datakeskuksessa käytössä ovat ISO27001-sertifioidut käytänteet ja riskinhallinta. Tiloissa on jatkuva valvonta niin turvallisuuden kuin olosuhteidenkin osalta. Automaattinen argon-kaasulla toimiva sammutusjärjestelmä varmistaa paloturvallisuuden.
  • Omissa tiloissa seinät käyvät ahtaiksi, tai sitten toisinpäin; tilaa on yllättäen liikaa, ja se jos mikä on tuhlausta. Laitetilapalvelu skaalautuu ylös- tai alaspäin – asiakkaan tarpeen mukaan joustaen. Ei turhia kustannuksia, ei pullonkauloja.
  • Yritysten omat, sisäiset konesalit ovat herkkiä käyttökatkoksille. Jos oman konesalin rakentaminen on kuitenkin se valinta, on järkevää datan turvaamiseksi järkevää hankkia varmuuskopiointijärjestelmä ulkoistettuun colocation-konesaliin, jonka sähkönsaanti on turvattu varavoimajärjestelmin. Toinen vaihtoehto on hoitaa varmuuskopiointi turvalliseen yksityiseen pilveen.

MITÄ PALVELU MAKSAA JA MITÄ TULISI HUOMIOIDA ENNEN PÄÄTÖSTÄ COLOCATION-PALVELUN HANKINNASTA?

Colocation-palvelun hinta muodostuu tilasta ja virran kulutuksesta (kWh). Palvelinten tarvitseman sähkön lisäksi esimerkiksi konesalin valaistus ja jäähdytys kuluttavat sähköä. Colocation-palvelun hinnoittelussa on tavallisesti huomioitu palvelinten kuluttaman sähkön lisäksi muu palveluntuottamisesta aiheutuva sähkönkulutus. Energiatehokkaassa konesalissa muun kuin palvelinten kuluttaman sähkön osuus laskulla on matalampi, ja lasku pienempi, sillä esimerkiksi konesalin jäähdyttämiseen kuluu vähemmän sähköä.  PUE-arvo (Power USage Effectiveness) kertoo konesalin energiatehokkuudesta, eli siitä miten sähköä kuluu suhteessa palvelinten tarvitseman sähkön ja muun sähkönkulutuksen välillä. Arvot lähellä yhtä ovat energiatehokkaita ja arvot yli 2-3 vastaavasti eivät. Kustannustehokasta laitetilaa etsivän kannattaa siis suunnata katseensa ehdokaskonesalin PUE-arvoon.

Ekotehokkuus ja energiatehokkuus kulkevat rinnakkain. Se kannattaa muistaa, kun pohdit liiketoiminnasta aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen leikkaamista.

Kiinnostaako colocation? Jätä meille viesti jossa kerrot tarpeestasi, ja me palaamme asiaan pikimmin!

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

DeepL:n kehittää neuroverkkoja Herman IT:n konesalissa – supertietokoneen colocation

Älykkäät lukitusratkaisut vaativat tuekseen luotettavan datakeskuksen – Case Rollock

Herman IT tarjoaa skaalautuvat ja joustavat ratkaisut kapasiteettitarpeisiin

 Haluatko blogimme ja ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi? Tilaa uutiskirje!