Kajaanin suurteholaskennan ekosysteemi

Uniikki Data Center kampuksemme sijaitsee Kajaanissa, Kajaaninjoen varrella, erinomaisten kulkuyhteyksien päässä. Sijainniltaan Kajaani sijoittuu täydellisesti idän ja lännen väliin, digitaalisen valtatien varrelle.

UPM:n Kajaanin tehtaan entisiin tiloihin vuonna 2008 perustettu yritysalue, Renforsin Ranta tarjoaa datakeskustoiminnalle erinomaiset puitteet. Valmis raskaanteollisuuden tarpeisiin rakennettu infrastruktuuri sekä alueen uskomattoman luotettava katkeamattoman sähkönsyötön historia vastaavat datakeskusten tiukkoihinkin vaatimuksiin. UPM:n omistama ja kontrolloima sähköverkko sekä lyhyet sähkönsiirtoetäisyydet mahdollistavat minimaaliset sähkönsiirtomaksut.

Alueella on tällä hetkellä kaksi konesalitoimijaa, Herman IT ja valtion omistama ja hallinnoima CSC – Tieteen tietotekniikan keskus. Suomen valtio on strategisesti sitoutunut Data Center kampuksen kehittämiseen omistamansa CSC:n kautta.

Uusi Euro HPC-supertietokone LUMI sijoitetaan Kajaaniin

CSC:n datakeskukseen Kajaanin Renforsin Rannassa sijoitetaan huippunopea yhteiseurooppalainen tutkimuskäyttöön tuleva supertietokone. Päätös EuroHPC-supertietokoneen sijoittamisesta Kajaaniin tehtiin kesäkuun alussa, kone otetaan käyttöön vuoden 2020 lopulla. Asiasta päätti EU:n jäsenmaiden ja komission yhteisyritys, EuroHPC Joint Undertaking. (csc.fi) Supertietokoneen nimi LUMI juontaa sanoista Large Unified Modern Infrastructure ja kokonaisuudessaan Kajaaniin sijoitettava laitteisto tarvitsee noin koripallokentän kokoisen tilan.

Uusi Kajaaniin sijoitettava supertietokone on noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan tehokkain nyt julkisessa käytössä oleva supertietokone. Uuden supertietokoneen myötä Suomen ja koko Euroopan tieteellinen tutkimus, osaamisen kehittäminen ja kilpailukyky vahvistuvat. Päätöksen myötä Suomen asema datavetoisten talouden edelläkävijämaana vahvistuu.

Tukipalvelut

Renforsin Rannan alueella toimii 35 yritystä, jotka tarjoavat palveluita suunnittelusta, rakentamiseen sekä siivous- ja vartiointipalveluihin. Infrastruktuuri-ja tarvikehankinnoissa voidaan toimia ”yhden luukun” periaatteella. Paikallinen Kajaanin Ammattikorkeakoulu puolestaan järjestää konesaliasiantuntija –koulutusta DC toimialan tarpeisiin.

Kampus alue on 120 hehtaaria ja laajennettavissa jopa 320 hehtaariin. Rakennusoikeutta alueella on 200,000 m². Vapaita hyödynnettävissä olevia toimitiloja alueella on 28 000 m². Renforsin Ranta soveltuu täydellisesti esimerkiksi lohkoketju (blockchain) hankkeisiin.

POSTED BY Herman IT Markkinointi | 16.8.2019

Partner Blog: Learning from data and providing hidden insights

Nelson Fernandes, Senior VP Product & Global Business Development, Planet-AI Planet-AI is a science and R&D driven software company...

Lue lisää

POSTED BY Herman IT Markkinointi | 6.6.2019

Kehitä ketterämmin, laita koodi konttiin

Konttiteknologia on sovelluskehityksen ketterä mahdollistaja, joka vapauttaa resursseja ja tuottaa säästöjä. Kontti lyhyesti Kontteja ja kontitusta voi kuvailla monellakin...

Lue lisää

POSTED BY Herman IT Markkinointi | 10.4.2019

Miksi konesalien energiaverotusta pitäisi muuttaa?

Dataa tuotetaan ja kulutetaan yhä kiihtyvällä tahdilla. Dataa tuotetaan kaikkialla, ja valtaosa käyttämistämme palveluista on jo digitaalisia, tai niihin...

Lue lisää

OTA YHTEYTTÄ